Usi metalice sigure



Sfaturi pentru  alegerea usilor metalice sigure
Am incercat pret de doua zile sa ma pun in locul celor ce cauta o usa  metalica sigura, cu un raport pret - calitate apropiat fiecaror posibilitati financiare in parte: mai limitate sau care sa satisfaca cele mai exigente pretentii.  In periplu meu pe internet am observat ca s-au scris destule Indrumare despre cum sa alegi o usa de intrare  si cum sa facem alegerea corecta, insa, am remarcat,  oferta foarte saracacioasa.
Foarte multi dealeri insa doar cativa producatori de usi, si cu toate ca te poti documenta mai ales de pe internet, parca cu cat citesti mai mult cu atat devine mai greu sa te simti impacat cu alegerea facuta.
 De ce trebuie sa tii cont cand alegi o usa de intrare:
Fara sa am o statistica,  cele mai vandute usi metalice sunt si cele mai ieftine. La polul opus, cele mai sigure usi sunt, firesc, si cele mai scumpe.Factorii care influenteaza pretul tin de gradul de siguranta,  de structura din care este realizata usa, grosimea tocului si a foii de otel galvanizat dar si, sau mai ales  - de calitatea feroneriei montata pe usa: Cilindru, (butucul) - daca este anti-rupere, anti-gaurire,  Broasca - numarul de inchideri, cate directii de inchidere,  shilduri - daca acestea sunt din otel ,cu protectie si pastila anti gaurire. Toate acceste elemente, sunt  interschimbabile (voi reveni mai jos asupra acestui aspect) - pot fi montate la aproape orice tip de  usa, iar daca au proprietatile enumerate, pot costa mai mult decat usa in sine. Un raport al politiei spune ca in mai mult de 90 % din cazurile de intrare prin efractie, hotii actioneaza asupra butucului. Butucul este cel mai sensibil  si important punct al unei usi. O usa metalica ce este prevazuta cu inchideri in mai multe directii, dar este dotata cu un butuc ieftin, e le fel de nesigura, daca se actioneaza asupra butucului, ca o usa ce se inchide intr-un singur punct. Daca doriti sa sporiti gradul de siguranta al usii fara s-o inlocuiti, puteti monta un butuc Mauer, Ikon, Cisa, Mul-T-Lock .  Costa peste 300 de lei insa merita fiecare leut si se pot monta pe orice tip de broasca cu conditia sa aiba aceleasi dimensiuni ca cel existent. Cu un astfel de butuc dotata, si o  chinezarie de usa devine in fata hotilor un obstacol aproape  la fel de greu de trecut precum o usa scumpa. Atentie - nu spun ca o usa BestImperial sau Baron  doata cu un butuc antiefractie, va fi la fel de sigura ca o usa Maco, Setum, Superlock, etc..Mergand mai departe,   Sunt si alti factori , ce nu tin numai de siguranta, de care cei aflati in cautarea unei usi vor, si trebuie, sa tina cont : gradul de izolare termica si fonica, rezistenta la coroziune, diferentele de temperatura, soare, ploi in cazul usilor care se monteaza la exterior: case-vile
Atunci cand cumparati o usa, aveti si posibilitatea s-o configurati. Sa optati pentru anumiti producatori de feronerie si chiar sa intercalati: butucii se potrivesc pe orice broasca, spuneam , cu conditia sa aiba aceiasi lungime, Putin mai complicat e in cazul broastelor. Nu orice tip de broasca se poate monta pe o usa. Daca mai aveti o yala montata sus, montajul unei broaste  care are mai multe directii de inchidere, poate deveni mai complicat - tija superioara trebuie sa aiba o forma care sa ocoloeasca yala de sus, insa , aflati in faza achizitionarii unei noi usi, acest aspect revine in seama celor ce comercializeaza usa. Devine mai complicat  daca doriti sa schimbati broasca cu un alt tip de broasca dupa ce ati cumparat usa. dar si atunci puteti apela la un specialist.
Am retinut urmatorul aspect legat de procesul de montaj al usilor metalice si care este in stransa legatura cu faptul ca iarna, toate usile metalice sunt supuse fenomenului de condens si daca nu sunt zincate termic, acestea ruginesc. Asadar,  O buna parte din acei ce lucreaza in domeniu,  sustin ca montajul unei usi metalice trebuie sa se realizeze prin centuri de beton dupa ce tocul usii a fost sudat. Poate ca o consecinta - sunt destui forumisti care se plang de aparitia ruginii pe toc, ori altceva nu-mi vine-n minte decat betonul proaspat turnat ce  poate cauza aparitia ruginei, in special in punctele unde tocul usii  a fost expus la temperaturi radicate - sudura. Broasca, alaturi de cilindru, este o componenta a usii foarte importanta. Sunt broaste fara butuc, cu cheie tip fluture: Mottura, Cisa, considerate cele mai sigure pana ca pe youtube sa apara dispozitive ce pot copia forma cheii. Acelasi procedeu, pick locking, este folosit si in cazul celui de a doilea tip de broasca - cea prevazuta cu butuc, astfel ca nu se poate spune cu certitudine ca una e mai buna decat cealalta. In ambele cazuri: cu butuc sau fara, sistemele ofera o protectie extrem de radicata insa e bine de stiut ca orice lucru facut poate fi si desfacut



Tel 0726017877 /  0756659638


1 comentarii :

  1. cea mai buna explicatie care explica de ce nu e bine sa sudezi usa la montaj!

    ReplyDelete